Учасники фестивалю – 2024

Даніела Зеель / Німеччина

Даніела Зeель – німецька письменниця, поетка, перекладачка та видавчиня.

Даніела Зeель народилася у 1974 році у Франкфурті-на-Майні, мешкає з родиною в Берліні. Засновниця німецького видавництва kookbooks. Вона також працює редактором-фрілансером і викладає.

Даніела Зeель – авторка поетичних збірок ich kann diese stelle nicht wiederfinden (kookbooks, 2011), was weißt du schon von prärie (kookbooks, 2015) та Auszug aus Eden (Verlag Peter Engstler, 2019). Її четверта поетична збірка Nach Eden вийде друком у видавництві Suhrkamp Verlag у 2024. У 2016 році разом з Анею Байєр видала новаторську антологію “Все тут, Ваша величність, є твоїм. Lyrik im Anthropozän” (видавництво kookbooks спільно із Німецьким музеєм у Мюнхені).

Даніела Зeель отримала численні нагороди за свою творчість, зокрема Поетичну премію Мондзее, Премію Гельдерліна міста Бад-Гомбург, Літературну премію Лотто Бранденбурга та Премію Хорста Бенека Баварської академії мистецтв, робочі стипендії від Villa Aurora Лос-Анджелес, Гете-Інституту Копенгагена (Рейк’явік), Берлінського сенату, Фонду Бранденбурзьких воріт та Німецького фонду перекладачів, а також головну нагороду 1-ї Німецької видавничої премії у 2019 році. Її вірші перекладені кількома мовами. Даніела Зeель є членкинею Берлінського ПЕН-клубу.

Фото – © Gordon Welters