Учасники фестивалю – 2024

Ірина Цілик / Україна

Ірина Цілик – українська кінорежисерка, письменниця, авторка поетичних і прозових творів. Членкиня Українського ПЕН. Лауреатка американського кінофестивалю «Санденс» (2020) за найкращу режисерську роботу у категорії світового документального кіно за стрічку «Земля блакитна, ніби апельсин».

Народилася в Києві. 2004 року закінчила Київський національний університет театру, кінематографу і телебачення ім. Карпенка-Карого з відзнакою. Працює режисеркою в галузі кіновиробництва. Одружена з письменником Артемом Чехом.

Цілик є авторкою кількох збірок поезії, прози та дитячих видань. Учасниця численних літературних фестивалів і культурних заходів («Poesiefestival Berlin» 2017, Віденський книжковий ярмарок 2017, «Лейпцизький книжковий ярмарок» 2017, «Франкфуртський книжковий ярмарок» 2016, «Lyrik für Alle» (конференція Babelsprech, Зальцбург 2016), «Meridian Czernowitz» 2015—2016, Вільнюський книжковий ярмарок 2016, «Місяць авторських читань» (Чехія, Словаччина 2016), «Премія Вілениці» (Словенія 2008) та інші).

Окремі твори перекладалися німецькою, англійською, польською, французькою, шведською, чеською, литовською, румунською, каталанською, грецькою мовами.

У 2022 році вона стала першою українкою в журі премії «Золоте око» Каннського кінофестивалю. “Українські голоси мають лунати на різних майданчиках”, – написала вона на своїй сторінці у Facebook.

Під час повномасштабної навали Ірина Цілик стала одним із найактивніших українських культурних дипломатів. Почала писати колонки та есе для різних міжнародних видань, зокрема Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (Німеччина), Weekendavisen (Данія), Dwytygodnik (Польща) та інших. Кілька есеїв Цілик увійшли до збірки «Україна 22», виданої у Великій Британії Penguin Random House (2023). Есе Ірини «Інше життя» стало частиною фандрайзингового проєкту спільно з американським фотографом Джимом Голдбергом (видавництво Stanley/Barker, 2022).Ще один нарис «Шлях Уроборос» увійшов до книги про швейцарську художницю Міріам Кан, яка вийшла в рамках її виставки в Токійському палаці в Парижі (2023).

Незважаючи на війну, в український прокат вийшов дебютний повнометражний фільм «Я і Фелікс», сценарій якого написаний за мотивами роману «Хто ти?» письменник Артем Чех. Одну з головних ролей у фільмі виконав український поет і прозаїк Юрій Іздрик. Зараз вона працює над анімаційним документальним фільмом «Червона зона», який отримав спеціальний приз від Eurimages – 20 000 євро на розробку.

Фото – ©Meridian Czernowitz