News ЗМІ про нас Новини Корпорації Новини Фестивалю

За місяць у Чернівцях відбудуться XV Міжнародні поетичні читання Meridian Czernowitz!

У програмі заходів цьогорічного 3-денного Meridian Czernowitz — літературні читання, презентації нових книжок, лекції, публічні інтервʼю, показ короткометражних кінопоезій та винно-книжкові дегустації Book’o’Wine.

Учасниками традиційних, а цього року ювілейних читань у Чернівцях стануть відомі та цікаві поети й поетки з Австрії, Німеччини, Швейцарії та України. Німеччину представлять літератори Ульріке Альмут Зандіг, Ульф Штольтерфот, Даніела Зіл, Урсула Крехель, Австрію — поет-перформер і журналіст Роберт Проссер, а Швейцарію — письменник і візуальний художник Юрґ Гальтер. Міжнародна програма включатиме в себе і кінопоказ короткометражних поетичних фільмів від німецького фестивалю ZEBRA, що представить відеороботи за віршами європейських та українських авторів та авторок, які впродовж 15 років брали участь у фестивалі Meridian Czernowitz. Лекцією Петра Рихла згадають і відому чернівецьку поетку Зельму Мєєрбаум-Айзінгер («буковинську Анну Франк»), якій цього року могло би виповнитися 100 років, якби її життя не було безжально обірване в одному з нацистських таборів.

⚡️ Фокусом «Меридіана» вже третій рік поспіль є презентації знакових книжок, написаних про війну росії проти України письменниками і письменницями, які служать у лавах ЗСУ, займаються волонтерською діяльністю та представленням культурного сектору України закордоном. Цього разу Meridian Czernowitz представляє чернівецькій та міжнародній публіці актуальні видання, серед яких нова збірка оповідань «Арабески» Сергія Жадана (автор долучиться онлайн), поетична збірка «Закладка» поета і речника Міністерства оборони України Дмитра Лазуткіна, новий пригодницький роман письменника і військовослужбовця Артема Чеха «Пісня відкритого шляху», дитяча книжка чернівецької авторки Христі Венгринюк, під назвою «Моя мама — гора», видання «Деокупація. Історії опору українців» журналіста та засновника Ukraїner Богдана Логвиненка, а також майбутня поетична збірка Ірини Цілик «Тонкий лід». Події транслюватимуться онлайн українською та німецькою мовами.

Частиною цьогорічних Міжнародних поетичних читань Meridian Czernowitz стануть уже другі винно-книжкові дегустації Book’o’Wine, що реалізуються у співпраці з РК «Бартка». Book’o’Wine матиме винно-дегустаційну та літературну програми, учасниками якої стануть зокрема Юрій Андрухович, Ігор Померанцев, Олександр Бойченко, журналіст «Української правди» Роман Кравець із серією публічних інтервʼю з учасниками читань. Винно-гастрономічну складову представлять українські виноробні господарства — «Біологіст», «Ковач», Father’s Wine, «Котнар», «Шабо», буковинські винороби та інші.

ℹ️ Детальна інформація про Book’o’Wine міститься на офіційних сторінках винно-книжкових дегустацій у Facebook та Instagram.

Під час ХV Meridian Czernowitz традиційно відбуватиметься благодійний збір на потреби ЗСУ, які організовують волонтери й автори «Меридіана» — Сергій Жадан (на потреби 13 бригади НГУ «Хартія») та Андрій Любка (на автівки для різних підрозділів українського війська).

Найближчим часом буде оприлюднено повну програму заходів, яка наразі ще доповнюється.

Фінансові партнери: Український інститут книги, Посольство Німеччини в Україні, Федеральний уряд землі Карінтія та Товариство Ґеорґа Дроздовського (Австрія), Посольство Швейцарії в Україні, Штутгартський літературний дім, доброчинна організація «Українсько-єврейська зустріч» (Канада).

Організаційні партнери: «Гойра Груп», РК «Бартка», «Видавнитцво 21», готель Central Magnat Cinema, Літературний целанівський центр, видавництво «Меридіан Черновіц», Культурно-мистецький центр імені Івана Миколайчука.